Sydafrikanska besökare i Danmark

Förra veckan(v43) fick VikingGenetics i Danmark besök av 11 personer från Sydafrika. Chris Cloete och Johan Muller från vår distributör Genimex, bad nio bönder att följa med gruppen för att se och höra mer om vår avel och genetik. Gruppen besökte både Holstein- och Jerseybesättningar, samt huvudkontoret i Assentoft så de fick se både våra topptjurar, och utmärkta kor och besättningar.
Besökarna tyckte det var imponerande av den höga nivån av genetik, skötsel och produktion. Samtliga producenter har viss erfarenhet av Vikingtjurar men nu hade de möjligheten att se genetiken och korna i vår miljö.
Vänster: Morten Hollensen, tjuranalytiker hos VG, förklarar om Vikings avelsprogram för Johan Muller och Mathew Jones.

Höger: 
Jens Jensen berättar om dansktlantbruk för de sydafrikanska besökarna

Mjölkproducent Marilize Wasserman från Jersey i Sydafrika

Marilize Wasserman arbetar som besättningschef på sin fars gård i Sydafrika. Marilize ansvarar för boskap, avel och utfodring. De mjölkar ca 1200 renrasiga Jerseykor som i snitt producerar i 17,5 kg mjölk per ko och dag. Korna går på gräsbete året om men under vintern får de ensilage.

”När vi väljer tjurar är de viktigaste egenskaperna juverexteriör, kroppsstorlek och halter för fett och protein” berättar Marilize. Hon är väldigt glad av att se kapaciteten hos de danska Jerseykorna. De har lyckats väldigt bra med fertilitet: endast 1,56 inseminationer krävs per graviditet.

”Mitt första intryck var de fina kropparna och de höga halterna hos danska Jerseys” säger Marilize. ”Jag räknade inte med så hög produktion hos era kor!”

”Vi har använt många VikingJerseytjurar i vår besättning. Det är kul att se döttrarna till VJ Husky och VJ Hilario i produktion här i Danmark. Jag förväntar mig mycket av VJ Haleys och VJ Rodmes döttrar.” Nästa tjur hon kommer använda i deras besättning är VJ Quintana som är ett väldigt bra val för deras besättning.
Pierre Naude, Holsteinuppfödare från Sydafrika
 
Naudes familj har en Holsteinbesättning på 400 mjölkkor i Sydafrika. Pierre Naude är ansvarig för korna och för aveln. Korna är i TMS system. Ibland kan temperaturen vara mycket hög, under dagar med närmare +40 grader kan värmeslag vara ett problem.

Sedan 2015 har avelspolicyn i Naudes besättning fokuserats på de mest ekonomiska egenskaperna som mjölkkvalité och halter. Även juverhälsa och fertilitet är viktigt.

”Vi har använt mycket D Sol i vår besättning och vi har varit mycket nöjda med honom. Döttrarna har väldigt bra fertilitet och vi har fått alla dräktiga.” Säger Pierre. De har 56 döttrar efter D Sol i deras besättning. Det senaste har korna blivit inseminerade med VH Brook och VH Bernell.

”Det var trevlig att se Holsteinkorna i Danmark. Deras produktionsnivå är väldigt hög så genetiken måste fungera bra. Det var också mycket trevligt att besöka besättningen där D Sol föddes, och att se djuren och skötseln där.
Vänster: Jaco Schoultz, Hendre Terblanche och Marilize Wasserman besökte Bent & Lars Olesen Jersey

Mitten: Pierre Naude med Per Warming, uppfödare av D Sol

Höger: Marilize Wasserman med danska Jerseydjur i Lars & Niels H. Pedersens Jerseybesättning

senaste nyheterna

Nya! Senaste numret av tjurkatalogen är här!
Läs mer
30.08.2019
Nya VikingJersey-tjurar
Läs mer
15.08.2019
Nya avelsvärden - Unge VR Foredal i topp med gNTM+34
Läs mer
14.08.2019
Nya avelsvärden - VH Growny i topp med gNTM +41
Läs mer
14.08.2019
Hornlösa tjurar ökar i popularitet 
Läs mer
07.06.2019
VikingGenetics letar efter ny framgångsrik VD
Läs mer
21.05.2019
Nya avelsvärden - topptjurar VikingRed
Läs mer
08.05.2019
Nya avelsvärden - topptjurar VikingHolstein
Läs mer
08.05.2019