VikingJersey i Latinamerika

I Costa Rica och hela Latinamerika finns en stor potential att avla bättre jersey kor. VikingGenetics var där och marknadsförde VikingJersey som är kända över hela världen för sina höga halter i mjölken. 

“Det finns en stor potential för VikingJersey i Costa Rica och Latinamerika”, säger Peter Larson, avelschef för VikingJersey, efter sitt besök i Costa Rica där han deltog i 2017 års upplaga av internationellt Jersey möte i slutet på juni. 

Internationell samverkan och utbyte av information var det huvudsakliga budskapet på konferensen och det är viktigt att informera och lära mer om skillnader i olika Jersey-populationer. ”Vi inspirerade och uppmuntrade Latinamerikanska Jersey-föreningar att gå ihop i ett Latinamerikanskt Jersey-forum, precis som vi har ett Europeiskt jerseyforum”, säger Peter. 

Stora möjligheter
Costa Rica’s mejerier, liksom i många andra Latinamerikanska länder, har börjat att betala mjölkproducenter för fett och protein istället för kg mjölk. Det faktum att dessa länder nu satsar på att producerar mjölk med höga halter gör att vi nu har ett guld-läge. “VikingJersey är kända som ledarna när det gäller höga halter i mjölken”, säger Peter. Dessutom ökar antalet Jerseykor hela tiden i Latinamerica. 

Peter Larson tycker att jerseykorna i Costa Rica generellt sett är mycket bra, men en del har lite för lite kroppskapacitet. Jerseykorna producerar mjölk med 4% fett, vilket är extremt lågt om man jämför med Danmark där den ligger på 5.96%.

Peter Larson från VikingGenetics var rekommenderad av den internationella Jersey federationen att leda den vetenskapliga kommittén, som har som syfte att hålla ihop och sprida nya resultat från forskning till Jersey-avlare över hela världen. 

Costa Rica är ett av tre länder i Latinamerika som är självförsörjande på mjölk och de har en lång tradition med avel inom Jerseyrasen. Det finns fler renrasiga jerseykor i Costa Rica än någon annan ras.