UPPFÖDARE TRÄFFAR DERAS TOPPTJURAR

Det händer något speciellt söder om Linköping. Det är bara 23 km mellan Rimforsa och Kisa, där tre olika producenter avlat enstående tjurar med mycket starka gener. VikingGenetics köpte dessa tjurar i slutet av 2016 och i början av 2017, och de är nu en del av vårt avelsprogram.

De genomiska tjurarna VR Finduz (VR Fenton x VR Cigar x Gunnastorp), VR Herbert (VR Hjusticia x VR Niki x R David) and VH Fimpen (VH Foster x VH Grafit x VH Spex) fick extra uppmärksamhet när deras uppfödare fick möjligheten att träffa dem hos VikingGenetics i Skara.

Uppfödarna var mycket glada att få träffa de unga tjurarna och vi firade detta med blå speciella VikingGenetics-tårtor.

Avelsrådgivare Anette Roos från Växa, som har hand om den artificiella insemineringsstrategin för dessa besättningar, förklarar att producenterna är mycket engagerade i den avelsplan de följer.

"De vill hela tiden förbättra deras besättning, de har bra produktionsnivå och de tycker att det är en ära att VikingGenetics vill köpa en kalv av dem", säger hon.

Från vänster: Linnéa och Johan Herbetsson (VR Herbet), Bernt Pettersson (VR Finduz) and Martin Wolf (VH Vimpen)

VR Finduz, +24 gNTM, är en mästare på produktionsegenskaper. Produktionen av protein är toppklass. "Det är första gången som jag avlar fram en topptjur och det är spännande att det kan hända oss", säger hans uppfödare Bernt Pettersson från Vigerstad Västergård i Rimforsa.
VH Fimpen, +29gNTM, kommer också från Rimforsa. Han är uppfödd av familjen Wolf, och är döpt efter fotbollsspelaren Henrik "Fimpen" Gustavsson. VH Fimpen har bra värden för alla hälsoegenskaper. Fertilitet och Övrig hälsa är bland de med högst värde. Han är också bra på robotar.

En liten bit från Rimforsa ligger Kisa. VR Herbert är uppfödd på Linneas och Johan Herbertssons gård Rästorp. Med +30 gNTM är VH Herbert fantastiskt bra för mjölkproduktion med mjölkindex på 120.

senaste nyheterna

VikingGenetics letar efter ny framgångsrik VD
Läs mer
21.05.2019
Nya avelsvärden - topptjurar VikingRed
Läs mer
08.05.2019
Nya avelsvärden - topptjurar VikingHolstein
Läs mer
08.05.2019
Semintjurar från VikingGenetics
Läs mer
01.04.2019
Nya VikingRed tjurfäder i april
Läs mer
01.04.2019
Hållbar genetik från Norden
Läs mer
25.03.2019
Nalle-stjärnor
Läs mer
15.03.2019
Nya avelsvärden - topptjurar VikingJersey
Läs mer
12.02.2019