"Jag chansar inte längre"

Aiden Deasy har ändrat sitt tanksätt om hur han ska hantera sin besättning, för han har inte haft den framgång som han önskat. Strategiskiftet gjordes för två år sedan när han började inseminera sin Holsteinbesättning med VikingGenetics. Han ser fram emot att lägga nästa order för att nå hans avelsmål för sin besättning. Nästa steg och mål för mig är att avla fram den "osynliga kon". Jag är inte intresserad i vilken färg den har, så länge den har rätta egenskaper" konstaterar Aiden Deasy.
Deasy betonar att friska kor är kopplat till en produktiv gård. "Hälsoegenskaper är det viktigaste. Min besättning är kommersiella så jag chansar inte längre. Jag kör på det säkraste alternativet", säger ägaren av Ballyheada Gård i Cork, Irland.

Att arbeta med gräsbaserat system gör att Deasy tittar på ben och klövhälsa när han väljer tjurar. Då hans Holsteinbesättning är på 180 kor så tittar han även på egenskaper som passar hans nya mjölkrobot. "De korna jag avlar fram måste passa roboten, och då kommer vi bli mer effektiva", säger han.
Deasy har en mjölkningsrobot med en ABC-plan som är designad att fungera på ett gräsbaserat system. Den här typen av robot var introducerad på Irland förra våren och Deasy ser en vinnande kombination mellan maskinen och robotanpassade kor.

VikingGenetics har det perfekta verktyget för att göra detta möjligt, Verktyget heter VikRankt. Med verktyget kan mjölkproducenter till exempel välja RoboVik som är ett avelsverktyg för att hitta tjurar som ger robotanpassade döttrar. I detta verktyg är juverbalans och spenplacering medräknat.
"Jag ska snart lägga min beställning och en sak som jag ser fram emot är att ha kor som är bättre anpassade för roboten", säger Deasy.

senaste nyheterna

VikingGenetics letar efter ny framgångsrik VD
Läs mer
21.05.2019
Nya avelsvärden - topptjurar VikingRed
Läs mer
08.05.2019
Nya avelsvärden - topptjurar VikingHolstein
Läs mer
08.05.2019
Semintjurar från VikingGenetics
Läs mer
01.04.2019
Nya VikingRed tjurfäder i april
Läs mer
01.04.2019
Hållbar genetik från Norden
Läs mer
25.03.2019
Nalle-stjärnor
Läs mer
15.03.2019
Nya avelsvärden - topptjurar VikingJersey
Läs mer
12.02.2019