Vikingtjurar gör succé i Zimbabwe

Zimbabwe är ett viktigt och välkänt jordbruksland i Afrika med potatis, tobak och majs som de viktigaste grödorna. I landet finns även fler än 20 000 mjölkkor, och även om mjölkproduktionen ännu inte räcker till för att tillfredsställa den egna befolkningens efterfrågan så ökar mejeribranschen i storlek. De flesta mjölkkorna är Holstein, men det finns också både Jersey och röda kor. Korsningsavel är mycket vanligt och fungerar även alldeles utmärkt.

Vår exportchef Seppo Niskanen (inte i bilden) från Finland och affärsutvecklingschef David Ravnkilde (tredje form vänster) från Danmark besökte Bhara Bhara-besättningen i Zimbabwe.

Landets största mjölkbesättning med över 600 kor heter Bhara Bhara och är även den besättning i landet som har den högsta genomsnittliga produktionen. Ajs Kirk, VikingGenetics distributör i Zimbabwe, är ägare till Bhara Bhara. Ajs använder både VikingHolstein- och VikingRedtjurar för att avla fram så goda egenskaper och kombinationer som möjligt. ”Korsningsavel fungerar mycket bra i det här landet. Vi vill ha produktiva, friska och fertila kor, och under de åren som vi använt oss av VikingGenetics tjurar till korsningsavel så har vi haft mycket fina resultat", berättar Ajs.
Rundtur på Bhara Bhara-gården
Ajs pratar en hel del om hanteringen av de yngre djuren. Förutom bra genetik vill han att kalvarna ska ha goda förutsättningar och bra mat, så att de växer bra och kan påbörja mjölkproduktion inom två år. Förutom mjölkning har Ajs utvecklat olika system för kalvar med sitt företag. Dessa säljs i flera afrikanska länder och det mest kända är MARS (Mobile Animal Rearing System), som är rörliga fållor. Fållorna gör så att kalvarna får ett nytt rent område som de kan äta, dricka och leka på varje dag.

senaste nyheterna

VikingGenetics letar efter ny framgångsrik VD
Läs mer
21.05.2019
Nya avelsvärden - topptjurar VikingRed
Läs mer
08.05.2019
Nya avelsvärden - topptjurar VikingHolstein
Läs mer
08.05.2019
Semintjurar från VikingGenetics
Läs mer
01.04.2019
Nya VikingRed tjurfäder i april
Läs mer
01.04.2019
Hållbar genetik från Norden
Läs mer
25.03.2019
Nalle-stjärnor
Läs mer
15.03.2019
Nya avelsvärden - topptjurar VikingJersey
Läs mer
12.02.2019