Skaraborg, insemineringar och resor.

Margareta är Produktionsrådgivare på VÄXA Sveriges kontor i Skara och vi fick följa med henne under en arbetsdag. Idag ska Margareta göra en seminrunda vilket hon gör två till tre gånger i veckan. De andra dagarna är fyllda av uppdrag som foderbesök, fertilitetsbesök och mjölkkvalitet. Hon genomför också avhorningar och vaccinationer.
När började du att jobba på VÄXA Sverige?
-”Har inte hunnit bli så många år då jag bara är 22. På riktigt har jag varit 38 år i organisationen”, säger Margareta och skrattar. Hon har alltid jobbat i Skaraborg men på olika kontor, och hon har utgått från kontoret i Skara i 20 år.

Vad gör ditt jobb roligt?
-Det är våra supertrevliga kunder och glädjen att få jobba med djur. Sen får jag ju vara ute varje dag och se naturens skiftningar. Mina dagar är aldrig långtråkiga och dagarna går för fort. 

Första stoppet för dagen blir hos Ingemar Andersson på Överstegården i Varnhem. Ingemar är ordförande för Växas krets, södra Skaraborg. På gården finns en besättning på ca 70 kor, mest VikingRed och gårdens besättning har varit med sedan 50-talet. På denna gården ska en seminering göras. 
Doserna förvaras i flytande kväve och tinas i ljummet vatten i 12 sekunder innan seminering. 
Innan en seminör kan åka ut och seminera så har avelsplan gjorts och tjurar valts ut.
Nästa stopp blir hos Ove Konradsson och hans köttbesättning med ca 50 Simmental, på Hälsingegården i Torbjörntorp. Här gör Margareta dräktighetsundersökningar på åtta kor. Samtliga kor var dräktiga.
 
Margareta gillar att prata, och det pratas en hel del om resor. Hon berättar bland annat om äventyr bland bergen i Nepal, somrarna som spenderas på en spartansk gård långt ifrån staden och nästa resa till Italien.
 
Därpå åker vi vidare till Börje Larsson på Lidaberg i Järpås. Här finns ca 40 kor, mest VikingRed. Två stycken ineminationer är beställt, och det blev även dräktighetsundersökning av tre kor, två var dräktiga.
 
Margareta förklarar att hygien är jätteviktigt och smittorisken ska hållas så låg som möjligt. Hon berättar att hon har med flera olika rockar för undvika smittorisk så mycket det går.
Nu åker vi vidare mot Götene Kinne-Kleva, till Lars Apell på Skrivaregården. Här finns ca 70 kor, mest VikingRed. Detta är första gården vi besöker idag som mjölkar med robot. Margareta gör fyra insemineringar. Karl, som är son till Lars, berättar om hur insatta de är i deras avelsplan och han förklarar att han är den som är ansvarig för planeringen ihop med avelsrådgivaren. Han berättar att de tittar mycket på robot- och benegenskaper.
 
De sista gårdsbesöken blir också kring Götene och nästa blir till Roland Lugn, Ängsbo i Holmestad där en insemination görs. De har ca 200 VikingHolstein som mjölkas med robotar.
Nästa gård Perolofsgården ligger inte långt borta. Här har Gunnar och Eva Forsberg ca 100 st kor, både VikingRed och VikingHolstein. Margareta gör en insemination.
Vi avslutar besöken hos Susanne Frick i Vättlösa för 10st dräktighetsundersökningar. Gården producerar inte mjölk längre utan föder enbart upp kor.
 
Vi åker tillbaka till kontoret i Skara och Margareta lastar ur bilen och lämnar in sina rapporter. Idag har det blivit nio insemineringar och 21 Dräktighetsundersökningar på totalt sju gårdar. En bra fredag konstaterar Margareta glatt.

senaste nyheterna

Nya avelsvärden - topptjurar VikingRed
Läs mer
08.05.2019
Nya avelsvärden - topptjurar VikingHolstein
Läs mer
08.05.2019
Semintjurar från VikingGenetics
Läs mer
01.04.2019
Nya VikingRed tjurfäder i april
Läs mer
01.04.2019
Hållbar genetik från Norden
Läs mer
25.03.2019
Nalle-stjärnor
Läs mer
15.03.2019
Nya avelsvärden - topptjurar VikingJersey
Läs mer
12.02.2019
Nya avelsvärden - topptjurar VikingRed
Läs mer
08.02.2019