Svenska mjölkproducenter inspirerar

I början på december kom en grupp mjölkproducenter från Storbritannien och Tyskland för att besöka gårdar i Halland med renrasiga VikingRed och ProCROSS. 
”Anledningen till att vi är i Sverige är att vi vill visa att det finns potential för hög produktion både hos VikingRed och ProCROSS”, berättar ProCROSS ansvarige Sven Johnsson.

Gruppen besökte bland annat Lyngens gård i Hasslöv där ägaren Magnus Ulhin med sin familj har 110 VikingRed- kor. Denna besättning blev vald till årets mjölkbesättning 2015.

”Jag är inte den som tittar efter mjölk-index för jag vet att om mina kor är friska så kommer de också producera”, förklarar han för besökarna från Storbritannien och Tyskland. Lyngens gård har stort fokus på avel och VikingRed är i toppklass när det gällerhälsa och fertilitet.
VikingRed-kor på Lyngens gård i Hasslöv
”Besättningen har väldigt få mastiter och ändå så hög produktion! Det är fantastiskt!” Säger Jon Perret från Storbritannien. Perret har en gård med 145 kor med olika raskombinationer. ”En sak som jag reagerar på här i Sverige är att korna är väldigt jämna i storlek, och de är väldigt fina också”, säger han.

Mjölkproduktionen på Ulhins gård är 12,300 kg ECM med 4.4% fett och 3.7% protein.

ProCROSS intresserar 

Ralf Langmaack från Tyskland blev imponerad av hur ProCROSS-systemet fungerar i praktiken. ”Jag hörde talas om ProCROSS för sex år sedan, men var orolig att det skulle sänka produktionen. Det var naturligt att tänka så; men jag kan garantera att efter vad jag sett här så är det inte så. Det är faktiskt så att mjölkproduktionen ökar”, säger han.
Jon Perret från Storbritannien  pratar med Jan Eriksson från Skråmared ProCrossgård.
Langmaack har en gård med 80 Holstein-kor. Han började med korsningar med olika raser, men kom till en punkt där han insåg fördelen med att använda de olika raserna som ingår i ProCROSS-konceptet.

”Jag har verkligen förstått idén om hur rotations-korsningen, ”cirkeln”, fungerar med raserna i ProCROSS , och att kombinationen av hälsa och produktion är väldigt viktigt. Nu tror jag verkligen på detta ”, konstaterar han efter det sista besöket de gjorde på 100% ProCROSS-besättning som ägs av Anders Nilsson i Skråmered i södra Halland.
Mjölkproducenter från Storbritannien och Tyskland besöker gård i Hasslöv, Hallan
Skråmereds gård är pionjärer inom ProCROSS i Sverige och startade redan 2011. Idag har de 350 ProCROSS-kor med en produktion på imponerande 13,300 kg ECM med 4.1% fett och 3.6% protein. 

”Vi startade från en besättning med mest Holstein och vi hade en del problem med ben och klövar och de var för stora. Vi läste artiklar från USA om ProCROSS-försöken från Universitetet i Minnesota, och vi litade på dem”, förklarar Jan Eriksson som är gårdsansvarig.

ProCROSS är ett korsningssystem med raserna VikingRed, Holstein och Montbelliard och konceptet föddes ur flera studier i USA där man jämförde renrasiga Holsteinbesättningar med ProCROSS. I USA har man stora problem med inavel i Holsteinpopulationen i USA och genom att korsa med de tre raserna i ProCROSS får man bättre fertilitet, ökad livstidsproduktion, lägre veterinärkostnader och mindre arbete och problem på gården.

senaste nyheterna

VikingGenetics letar efter ny framgångsrik VD
Läs mer
21.05.2019
Nya avelsvärden - topptjurar VikingRed
Läs mer
08.05.2019
Nya avelsvärden - topptjurar VikingHolstein
Läs mer
08.05.2019
Semintjurar från VikingGenetics
Läs mer
01.04.2019
Nya VikingRed tjurfäder i april
Läs mer
01.04.2019
Hållbar genetik från Norden
Läs mer
25.03.2019
Nalle-stjärnor
Läs mer
15.03.2019
Nya avelsvärden - topptjurar VikingJersey
Läs mer
12.02.2019