Vi gratulerar Charlotte Andersson till 40 år på VikingGenetics

Charlotte Andersson har verkligen varit med om en lång resa och sett de framsteg som mjölkproduktionen har uppnått genom 40 års arbete med att utveckla det unika avelsprogrammet med hälsa och produktion i fokus.
I mars 2018 har Charlotte Andersson arbetat 40 år på VikingGenetics. Hon jobbar på avelsavdelnigen på Örnso i Skara och är just nu vår svenska nationellt ansvariga för Jerseyrasen, ansvarar för LD projektet och embryoprojektet, 

Charlotte har samtidigt med sin yrkeskarriär också varit mjölkproducent under 20 år. Hon har sett och lärt sig mycket från bönder och kollegor om kor och tjurar under den tid hon har varit runt på gårdar med mjölk och köttuppfödning i Sverige. Charlotte älskar lantbruk och kor och hennes långa och framgångsrika karriär började när hon var 20 år gammal och började arbeta med avel. Det var av en en slump eftersom hon täckte upp för en sjukskrivning på dåvarande SeminAvel, senare Svensk Avel och som blev VikingGenetics när det fusionerades 2008 med Danmark och 2010 med Finland.
 
När Charlotte började arbeta med avel 1978 på SeminAvel, var tiden för genomisk selektion långt borta. Men redan då strävade man efter att hitta de bästa tjurarna att erbjuda lantbrukarna med bästa möjliga genetik. Redan då med stort fokus på hälsoegenskaper.

 "Jag har alltid gillat att umgås med bönder och det var en stor fördel för mig när jag började på SeminAvel. Min uppgift där var att bedöma alla mödrar till de tjurkalvar vi var intresserade av att köpa till semin. Det jag gjorde var att mjölka dessa kor på eftermiddagen och på morgonen för att kontrollera utströmningshastighet i varje juverfjärdedel. Det var väldigt viktigt på den tiden. I praktiken innebar det att jag var tvungen att bo över natt på många olika gårdar i Sverige och det blev många långa och berikade samtal med bönder och deras familjer ", minns hon från den tiden.  
Charlotte är en person som alla gillar att ha som kollega; hon är en positiv person med mycket erfarenhet. Charlotte är mycket stolt över att vara en del av avelsavdelningen med fokus på att hitta tjurar som nedärver produktiva och friska kor och med NTM som avelsmål för att förbättra för våra mjölkproducenter. Hon säger att resan med att vara först i världen med att avla för hälsoegenskaper inte alltid har varit självklar och enkel. Men med rätt fokus som vi i Norden haft har det varit värt det.

 "När jag började arbeta producerade våra kor ca 5 500 kg mjölk. Nu ligger vi i genomsnitt på närmare 10 000 kg mjölk. Förutom det faktum att vi har förbättrat hälsoegenskaperna för varje generation på ett otroligt sätt, ligger vi samtidigt  topp i världen för mjölkproduktion. Vårat arbete med klövhälsa och ett index för klövhälsa är något som i verkligen ska vara stolta över ", säger hon. Alla dessa mål har uppnåtts tack vare mycket aktiva lantbrukare som redan från början förstod vikten av att registrera sjukdomar på sina kor. 
Den resa som mjölkproduktionen i Sverige har genomgått är i stor utsträckning otroligt i Charlottes ögon, "bara att tänka på hur fina och rena stallen är nu jämfört med för 40 år sedan. Det är en stor skillnad när man ser hur kor behandlas idag, med stor respekt, och något vi ska vara stolta över", säger Charlotte 

Charlotte representerar också fackföreningen och har ett uppriktigt svar när man frågar om vad som har varit det bästa med att arbeta i denna verksamhet. Hon säger att kollegorna hon har haft och har nu, har  varit hennes viktigaste tillgång. "Att ha möjlighet att vara en del av den här fantastiska utvecklingen inom mjölkproduktionen tillsammans med alla härliga människor som brinner för det de gör", betonar hon. Charlotte tror på lagarbete och rättvisa villkor på arbetsplatsen. Allt detta har hon hittat på VikingGenetics där hon kan fortsätta att dela sin passion för avel i många år framöver. 

senaste nyheterna

VikingGenetics letar efter ny framgångsrik VD
Läs mer
21.05.2019
Nya avelsvärden - topptjurar VikingRed
Läs mer
08.05.2019
Nya avelsvärden - topptjurar VikingHolstein
Läs mer
08.05.2019
Semintjurar från VikingGenetics
Läs mer
01.04.2019
Nya VikingRed tjurfäder i april
Läs mer
01.04.2019
Hållbar genetik från Norden
Läs mer
25.03.2019
Nalle-stjärnor
Läs mer
15.03.2019
Nya avelsvärden - topptjurar VikingJersey
Läs mer
12.02.2019