Starka Kvinnor För Framgångsrik Avel

Det är ganska vanligt att kvinnor står för avelsplanen på mjölkgårdar i Finland. Kvinnor har gjort det i årtionden, och det finns ingen anledning till att ändra detta.
Vi har träffat en av dessa kvinnor, Anuriikka Lallukka, som driver en besättning på 70 kor, 80% VikingRed och 20% VikingHolstein, tillsammans med sin man Markku.
"När jag var sex år gammal sa jag till min familj att jag skulle bli agronom när jag blev stor, säger Lallukka med ett stort leende i ansiktet. "Det blev jag inte. Jag skulle heller aldrig driva en gård, men här är jag, "tillägger hon. 

Hon är nu mor till två barn och driver en gård med sin man. Dt hela började när hon slutade skolan i staden och fick sitt första jobb på en gård. Där mötte hon en ung trevlig bonde som var singel. Resten är historia. 

Paret har varit tillsammans i nästan 20 år nu. Till att börja med behöll hon sitt jobb som avelsrådgivare inom mjölkproduktion för FABA (Finska motsvarigeheten till Växa Sverige och den finska delägaren till VikingGenetics) när hon flyttade till gården. De byggde en ny ladugården 2010 och hon behövde började därefter arbeta heltid på gården.

Hennes mor-och farföräldrar hade en liten gård där hon tillbringade de flesta av sina somrar, och det är därför hon alltid har känt sig som en ”bondgårdstjej”, även om hon växte upp i en stad. Att driva en gård med sin familj har alltid känts väldigt naturlig för henne. När det gäller avel och utveckling av besättningen är detta hennes domän, medan Markku fokuserar mer på jordbruk, maskiner och utfodring.
Lallukka ser inga speciella fördelar med att vara kvinna och ansvara för avelsarbetet, det är de naturliga egenskaperna och intresset hos paret som avgör. "Det viktigaste är att dela upp uppgifter så vi är i balans. Det handlar om samarbete och partnerskap. Vi diskuterar viktiga val tillsammans, säger Lallukka medan hennes man håller med.

När hon fattar beslut, litar hon på sin erfarenhet men samråder alltid med sin avelsrådgivare från Faba. Samarbetet med avelsrådgivaren har fungerat mycket bra, och på sju år har besättningen utvecklats mycket. Lallukka-gårdens mål har varit att avla friska, robotanpassande och högproducerande kor - den osynliga kon. De testar också all sina kvigor genomiskt, eftersom de ingår i VikingGenetics LD-projekt där bönderna stöds av VikingGenetics genom att testa alla honor i besättningen. 

“Bandet till korna”

Paret Lallukka har uppnått sina mål genom hårt arbete, noggrann planering och tuffa val när det gäller att selektera djur. Utdömningen av djur är inte Lallukkas favorit-sysselsättning. "Jag skapar lätt en relation till djuren", erkänner hon. Lallukka tillägger att detta är hennes största dilemma när det gäller företagande: "Jag tycker alltid att det är väldigt känslomässigt och blir ledsen när vi måste ta bort kor som har varit med oss länge".

Anknytningen till djur har alltid varit en del av hennes karaktär. "Min mormor, Aini Rytkönen, berättade för mig att om du tar hand mot korna, kommer de ta hand om dig. Detta är väldigt sant och jag agerar alltid i enlighet med detta. Seminörer, veterinärer och andra besökare är ofta förvånade över att se vår besättning - korna är välskötta och vänliga och det är väldigt enkelt att hantera våra djur, förklarar Lallukka.

Lallukka gård:

Kor: 70
Lösdrift med en mjölkrobot, byggd 2010
Produktion: 9,400 kg mjölk
Fett 4,4%
Protein 3,6%

senaste nyheterna

VikingGenetics letar efter ny framgångsrik VD
Läs mer
21.05.2019
Nya avelsvärden - topptjurar VikingRed
Läs mer
08.05.2019
Nya avelsvärden - topptjurar VikingHolstein
Läs mer
08.05.2019
Semintjurar från VikingGenetics
Läs mer
01.04.2019
Nya VikingRed tjurfäder i april
Läs mer
01.04.2019
Hållbar genetik från Norden
Läs mer
25.03.2019
Nalle-stjärnor
Läs mer
15.03.2019
Nya avelsvärden - topptjurar VikingJersey
Läs mer
12.02.2019