Rabbalshede Gård använder de allra senaste verktygen inom avel

Bröderna Tomas och Björn Moberg är fjärde generationens lantbrukare på Rabbalshede Gård med en stor passion för avel. De använder de allra senaste rönen inom avel för att förbättra både djurhälsa och produktion på sin gård.
Rabbalshede Gård ligger i sydvästra Sverige och omges av både skog och öppet landskap, väl lämpat för mjölkproduktion. Tomas berättar att de själva odlar allt som djuren äter på sina 330 hektar.

När bröderna tog över gården efter sin far fanns det 120 kor på gården och en ambition att öka den genetiska nivån för varje generation. Deras far använde tidigt embryon i sin avelsstrategi och var mycket intresserad av avel.

Tomas Moberg har ärvt sin fars intresse för avel för att öka mjölkproduktionen och var tidig med att använda av genomisk selektion i besättningen. ”Avel är så intressant för att man alltid kan göra någonting nytt för att vidareutveckla sin besättning.”

GenVik-test (genomiska tester på kor och kvigor) och ET (embryoöverföring) i kombination med välplanerat urval av egenskaper för att få fram robusta kor passar perfekt för bröderna Mobergs högavkastande djur. ”Ett snabbt avelsframsteg genom genomisk selektion är som musik för mina öron,” säger de stolt.

Han har sett att arbetet betalar sig, och är nöjd med de djur han har på gården, en kombination av robusta och högproducerande kor. ”Den bästa kon är den du inte ser, den som aldrig ger dig några bekymmer.”
Tomas Moberg. De använder de allra senaste rönen inom avel för att förbättra både djurhälsa och produktion på sin gård.
1403 (VR Faradi x VR Tuomi)
Skördar nu frukterna av arbetet

Arbetet som de lagt ner på besättningen har gett utmärkt resultat. Bröderna Moberg har två av landets bästa kor i 1402, en Holstein-kviga och 1403, en VikingRed-kviga. De två djuren föddes samma dag, båda fick höga genomiska avelsvärden, båda såldes till VikingGenetics embryoprogram och spolades vid samma tidpunkt. 

”VikingRed och Holstein är snarlika i lönsamhet även om Holstein producerar mer. De röda korna klarar sig längre och har bättre juverhälsa i min besättning, och det tror jag är detsamma i alla länder, ” poängterar han.

Gården har också bidragit med flera tjurar till VikingGenetics som tex. VR Tophat – en son efter VR Tornado – och VH Omega som är son efter D Onside.
Rora 1402 (VH Sparky x VH Miracle)
Gårdsfakta:

Två mjölkrobotar, 130 kor (70% VikingRed, 30% Holstein)
började med embryospolningar år 2015
Produktion: 12,201 kg ECM
Fett 4,2%
Protein 3,6%

senaste nyheterna

Nya VikingHolstein tjurfäder i oktober
Läs mer
05.10.2020
Nya VikingRed tjurfäder i oktober
Läs mer
05.10.2020
CFIT Technician
Läs mer
19.08.2020
VB Chaplin
Läs mer
17.08.2020
VH Nader befäster topplaceringen hos VikingHolstein med gNTM +43
Läs mer
13.08.2020
Nytt NTM med Sparat foder gjorde stora omrangeringar för Jersey tjurarna
Läs mer
13.08.2020
Nya avelsvärden – Den pollade tjuren VR Fuzzy P är världens bästa röda tjur
Läs mer
12.08.2020
VB Abedeen
Läs mer
13.07.2020