Rabbalshede Gård använder de allra senaste verktygen inom avel

Bröderna Tomas och Björn Moberg är fjärde generationens lantbrukare på Rabbalshede Gård med en stor passion för avel. De använder de allra senaste rönen inom avel för att förbättra både djurhälsa och produktion på sin gård.
Rabbalshede Gård ligger i sydvästra Sverige och omges av både skog och öppet landskap, väl lämpat för mjölkproduktion. Tomas berättar att de själva odlar allt som djuren äter på sina 330 hektar.

När bröderna tog över gården efter sin far fanns det 120 kor på gården och en ambition att öka den genetiska nivån för varje generation. Deras far använde tidigt embryon i sin avelsstrategi och var mycket intresserad av avel.

Tomas Moberg har ärvt sin fars intresse för avel för att öka mjölkproduktionen och var tidig med att använda av genomisk selektion i besättningen. ”Avel är så intressant för att man alltid kan göra någonting nytt för att vidareutveckla sin besättning.”

GenVik-test (genomiska tester på kor och kvigor) och ET (embryoöverföring) i kombination med välplanerat urval av egenskaper för att få fram robusta kor passar perfekt för bröderna Mobergs högavkastande djur. ”Ett snabbt avelsframsteg genom genomisk selektion är som musik för mina öron,” säger de stolt.

Han har sett att arbetet betalar sig, och är nöjd med de djur han har på gården, en kombination av robusta och högproducerande kor. ”Den bästa kon är den du inte ser, den som aldrig ger dig några bekymmer.”
Tomas Moberg. De använder de allra senaste rönen inom avel för att förbättra både djurhälsa och produktion på sin gård.
1403 (VR Faradi x VR Tuomi)
Skördar nu frukterna av arbetet

Arbetet som de lagt ner på besättningen har gett utmärkt resultat. Bröderna Moberg har två av landets bästa kor i 1402, en Holstein-kviga och 1403, en VikingRed-kviga. De två djuren föddes samma dag, båda fick höga genomiska avelsvärden, båda såldes till VikingGenetics embryoprogram och spolades vid samma tidpunkt. 

”VikingRed och Holstein är snarlika i lönsamhet även om Holstein producerar mer. De röda korna klarar sig längre och har bättre juverhälsa i min besättning, och det tror jag är detsamma i alla länder, ” poängterar han.

Gården har också bidragit med flera tjurar till VikingGenetics som tex. VR Tophat – en son efter VR Tornado – och VH Omega som är son efter D Onside.
Rora 1402 (VH Sparky x VH Miracle)
Gårdsfakta:

Två mjölkrobotar, 130 kor (70% VikingRed, 30% Holstein)
började med embryospolningar år 2015
Produktion: 12,201 kg ECM
Fett 4,2%
Protein 3,6%

senaste nyheterna

VikingGenetics letar efter ny framgångsrik VD
Läs mer
21.05.2019
Nya avelsvärden - topptjurar VikingRed
Läs mer
08.05.2019
Nya avelsvärden - topptjurar VikingHolstein
Läs mer
08.05.2019
Semintjurar från VikingGenetics
Läs mer
01.04.2019
Nya VikingRed tjurfäder i april
Läs mer
01.04.2019
Hållbar genetik från Norden
Läs mer
25.03.2019
Nalle-stjärnor
Läs mer
15.03.2019
Nya avelsvärden - topptjurar VikingJersey
Läs mer
12.02.2019